Wat kan er in allerlei producten zitten?
Producten waarvan de ingrediënten soms niet zo gemakkelijk te vinden zijn.
HIGH LIGHTS:
- Vaccinaties blijven voor sommigen controversieel
- In natuurlijke producten zitten allerlei stoffen die ook als additief worden toegepast
- Cafeïne en theïne zijn letterlijk hetzelfde, maar verschilt van theanine
- De hoeveelheid cafeïne en theïne in een kopje kunnen flink verschillen
Direct naar paragraaf:
Griepprik
In een griepprik zitten de volgende (volgens WantToKnow) (gif)stoffen:
Ethyleen glycol: Dit is bekend in de volksmond als ‘antivries’.
Phenol: Bekend desinfecteringsmiddel.
Formaldehyde: Kankerverwekkende stof.
Aluminium: Giftige stof in deeltjes die je hersencellen aantasten.
Neomycin & Streptomycin: Anti-biotisch en kan allergische reacties geven.
MF59,AS04 (= squaleen): In verband gebracht met auto-immuunziekten
Thimerosal: Deze stof bestaat voor ongeveer 50% uit kwik!
Polysorbaat: Veroorzaakt onvruchtbaarheid
Het artikel somt een hele reeks mogelijke enge ziektes op als gevolg van het inspuiten
van een griepvaccin. Of het allemaal zo dramatisch is is onduidelijk.
De meningen blijven verdeeld of thimerosal, maar ook de andere stoffen, tot schade
kan leiden.
Wikipedia over thimerosal
Zoals met alle medicamenteninname zou je je af moeten vragen: Heiligt het doel de
middelen? Vandaar ook dat je een artsenopleiding moet hebben gevolgd om die afweging
te mogen maken.
Bronnen:
Griepprik, daar zit wat in
WantToKnow
Honing
Gemiddeld bevat honing:
38% vruchtensuiker
31% druivensuiker
10% andere suikers
17% vocht.
Hiernaast bevat honing nog 4% begeleidende waardevolle stoffen zoals enzymen, vitaminen,
zuren, hormonen, bacterieremmers, waterstofperoxide, stuifmeelkorrels en mineralen
zoals bijvoorbeeld fosfor, mangaan, ijzer en koper.
Bron:
Wikipedia
Ingrediënten van natuurlijke producten
Veel mensen zijn bang voor de E-nummers. Om die reden vermijden fabrikanten steeds
vaker het vermelden van die E-nummers in hun ingrediëntendeclaraties en gebruiken
ze allerlei andere namen (clean labeling).
Veel additieven zijn afgeleid van natuurlijke stoffen of zijn "natuuridentiek".
Vandaar ook dat je in volledig natuurlijke producten, zoals groenten, fruit, zuivel
enz. dezelfde scheikundige namen als bestanddeel kunt tegenkomen welke je ook op
ingrediëntendeclaraties kunt zien staan.
Om dat extra duidelijk te maken, maakte de Australische scheikundeleraar James Kennedy
een ingrediëntenlijst voor producten waar normaal gesproken geen ingrediëntenlijst
bij geleverd wordt. Volledig natuurlijke producten dus.
Het argument, dat additieven ook van nature in producten voor komen en dus niet
giftig of hinderlijk kunnen zijn kun je natuurlijk ook omdraaien en argumenteren
dat het dus niet gek is dat bepaalde individuen ook hinder hebben van allerlei natuurlijke
producten. Er zitten immers allerlei "additieven" in.
Of een additief/bestanddeel schadelijk is wordt echter niet bepaald door het feit
of het synthetisch/nagemaakt of natuurlijk is, maar wordt o.a. bepaald door ons
enzymsysteem en of dat er mee om kan gaan. En dat verschilt van individu tot individu.
Natuurlijk is het logisch te veronderstellen dat ons lichaam niet is ingericht op
stoffen waar het evolutionair niet mee is geëvolueerd, maar wet is dat niet. Daarnaast
blijft het zo, zoals elders op deze site ook al is vermeld, dat de hoeveelheid bepaalt
of een stof als giftig of gevaarlijk moet worden gezien.
Bronnen:
[1] Brekend.nl
[2] De Australische scheikundeleraar James Kennedy
Kentucky Fried Chicken
Het beslag:
Gemodificeerd zetmeel, maltodextrine, verrijkte tarwebloem (niacine (vitamine B3),
gereduceerd ijzer, thiamine mononitraat (Vitamine B1), riboflavine ( vitamine B2),
foliumzuur), kippenvet, tarwemeel, zout, gedeeltelijk gehydrogeneerde sojaolie,
mononatriumglutamaat (E621), dextrose, palm en canola olie, mono-en diglyceriden
(E471), gehydrolyseerde soja-eiwit, natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen (met
gehydroliseerd mais-eiwit, melk), caramel kleurstof (E150) (behandeld met zwavelpoeder),
uipoeder, disodium inosinaat (E631), disodium guanylaat (E627), specerijen, specerijextracten,
met niet meer dan 2% Silicium dioxide (E551) toegevoegd als antiklontermiddel.
Bron:
Salon, “Modern chicken has no flavor” — let’s make it in a lab
Koffie en Thee
Koffie en thee zijn genotsdranken. Dat noemen we niet voor niets zo. Blijkbaar zitten
er stofjes in waar we echt van kunnen genieten. Meestal zijn dat echter stofjes
waar we, zonder dat we daar erg in hebben, zo aan gewend zijn geraakt dat we eigenlijk
niet meer zonder kunnen. We kunnen er zelfs ontwenningsverschijnselen van krijgen.
De eerste fase van die ontwenningsverschijnselen is dat we er naar gaan hunkeren
als we ze een poosje niet gedronken hebben. Als we in deze fase dan weer koffie
of thee drinken, kunnen we daar dubbel van genieten. (Soms wordt zo'n voedselverslaving
een verborgen allergie genoemd).
De verantwoordelijke stofjes voor dit effect zijn cafeïne en theïne.
Koffie bevat cafeïne, thee bevat theïne. Beide zijn echter hetzelfde, alleen de
naam verschilt (formule C8H10N4O2).
De effecten van koffie en thee kunnen echter nogal verschillen. Reden is natuurlijjk
dat er behalve cafeïne nog veel meer stoffen in die drankjes zitten.
Koffie: Naast cafeïne bevat koffie nog chlorogeenzuur 18.5%, reducerende suikers
1.4%, overige koolhydraten 19.9%, peptiden 6.0%, kalium 10.0%, overige mineralen
13.6%, zuren 17.3%, trigonelline 5.1.
Thee: Naast theïne bevat thee ook nog veel biogene aminen en salicylaten.
Klachten die op kunnen treden zijn:
Bij koffie:
Zenuwachtigheid, gejaagdheid, prikkelbaarheid, emotionele labiliteit, angstgevoelens,
pleinvrees, hartkloppingen, slaapstoornissen (vooral bij inslapen), beven, veelvuldige
urinelozingen, hoofdpijn, uitgestelde vermoeidheid. Deze verschijnselen treden op
bij langdurig gebruik van meer dan 7 tot 8 kopjes koffie per dag.
Bij thee:
Migraine, hoofdpijn, hartkloppingen, pleinvrees, pijn in de rechter heup ter hoogte
van het darmbeen die drie dagen kan aanhouden, hooikoorts (rhinitus),
hyperactiviteit
, spijsverteringstoornissen (misselijkheid,
overgeven), astma.
Hoeveelheid cafeïne in diverse producten per portiegrootte
Product
|
Hoeveelheid
|
[mg]
|
Thee
|
1 kopje
|
40
|
Groene thee
|
1 kopje
|
40
|
Filterkoffie
|
1 kopje
|
60-120
|
Espresso
|
1 kopje
|
45-100
|
Arabica koffie
|
1 kopje
|
40-50
|
Robusta koffie
|
1 kopje
|
100-150
|
Oploskoffie (Robusta?)
|
1 kopje
|
70
|
Cafeïne vrije koffie
|
1 kopje
|
1-5
|
Cola
|
1 blikje
|
40
|
Chocolade
|
100g
|
160 -240
|
Energy drinks
|
1 blikje
|
400
|
Zwarte thee
|
1 kopje
|
30
|
Rooibos thee
|
1 kopje
|
0
|
Bronnen:
[1] J.Kamsteeg, Eetwaar= Eetbaar?, Over voedselallergie, Becht 2013.pp. 247-248
[2]
Gezondheidsnet
[3] Thee
en cafeïne
[4]
Chemische feitelijkheden
Leidingwater
Wie denkt dat er in leidingwater alleen H2O zit en verder niets die heeft het mis.
Er zitten allerlei stoffen in ons leidingwater. Ook al zijn de concentraties erg
laag en worden ze als volledig veilig gezien, leidingwater kan toch klachten geven.
Er kunnen diverse allergenen en chemische verbindingen in het water zitten en daardoor
kunnen ze intolerantieverschijnselen veroorzaken. Er worden ook reacties op chloor
waargenomen.
Klachten hebben vaak te maken met coördinatie van spieren, zoals trillingen, beven,
stuiptrekkingen, nachtelijke schopbewegingen.
Samenstelling leidingwater
Eindhoven
en Samenstelling leidingwater
kustprovincies en Limburg
Veel interessante achtergrondinformatie in het achtergronddossier
Water
Bronnen:
[1] J.Kamsteeg, Eetwaar= Eetbaar?, Over voedselallergie, Becht 2013.p. 248
[2] Brabant Water
[3] Lenntech Waterbehandeling
[4] Food-info Wageningen
McDonalds
Op
McDonalds Nederland kun je via het item "Menu" van alle producten de ingrediënten
opzoeken.
Rookkaas van AH
Wie staat er bij stil dat rookkaas ook een smeltkaas is met allerlei ingrediënten:
kaas [melk (melkeiwit), zuursel, zout, stremsel, conserveermiddel (E251)],
kleurstof (caroteen, annatto)), water, boter [(lactose, melkeiwit), maïszetmeel,
zout, smeltzout (E339, E452)], rook
Huishoudelijke producten
Chemische stoffen in alledaagse producten In veel consumentenproducten zitten chemische
stoffen. In handzeep bijvoorbeeld zodat het langer goed blijft. In kaplaarzen om
ze soepel te houden. En in koekenpannen om aanbakken te voorkomen. Chemische stoffen
maken ons leven makkelijker, maar kunnen soms ook schadelijk zijn voor de gezondheid.
Ook als je zwanger bent, kun je de meeste producten gewoon blijven gebruiken. Het
is wel verstandig om op zoek te gaan naar eerlijke en betrouwbare informatie. Misschien
vraag je je af of je babykleertjes voor gebruik moet wassen? Of hoor je van iemand
dat wanneer je zwanger bent je niet de babykamer mag schilderen. Dus moet je er
goed, veilig en gezond mee omgaan. Waarzitwatin helpt je daarbij.
Bronnen:
Waar zit wat in website