E-nummers en additieven
Waar moet je bij hyperactiviteit op letten als je op voeding reageert?
HIGH LIGHTS:
- Meestal reageert men op 3 tot 6 stoffen
- Additieven en salicylaten geven het vaakst klachten, maar iedereen is verschillend
- Ook chemicaliën uit de omgeving kunnen oorzaak zijn
Direct naar paragraaf:
Algemeen
Mensen kunnen op allerlei stoffen en producten reageren. Zowel kunstmatige als natuurlijke.
Zie ook de uitkomsten van de INCA Studie.
Hier beperken we ons tot die stoffen die redelijk veilig kunnen worden weggelaten
zonder een groot risico te lopen tekorten te krijgen, zoals de meeste additieven
of waarvan we de inname kunnen beperken, zoals salicylaten/benzoaten (komen van
nature in voeding voor).
Nogmaals: Mensen kúnnen op bepaalde additieven reageren, maar daarmee niet gezegd
dát je er ook (merkbaar) op zult reageren.
Belangrijk is ook op te merken dat ten aanzien van giftigheid, de dosis het gif
maakt. M.a.w. je kunt van elk bestandsdeel uit de voeding wel een hoeveelheid bepalen
die schadelijk wordt. Het is dus zaak om zeer ruim beneden de grens te blijven waarop
reacties verwacht kunnen worden ("drempelwaarde"). Omgekeerd, de additieven worden
zo gebruikt, dat de hoeveelheid zeer ruim beneden de grens blijft, waarop uit onderzoek
gebleken reacties verwacht kunnen worden en dus veilig worden geacht.
Anders wordt het voor bepaalde (vaak kinderen) gevoelige personen of als het allergisch
systeem verstoord wordt. Als het allergisch systeem zelf in werking komt kan elke
hoeveelheid een reactie geven.
Op dit moment vraagt men (o.a. Pelsser, Jan Buitelaar en Huub Savelkoul (2008b))
zich af of het juist mensen met een allergische aanleg (atopisch) zijn die reacties
(vooral hyperactiviteit) vertonen. De schatting is dat in Nederland 10 tot 30 % van
de mensen atopisch is.
Ook voor hormonen beïnvloedende verbindingen, zoals het veelvuldig gebruikte
BisfenolA lijkt er geen drempelwaarde te zijn.
Lees ook mijn blog Wél of juist géén E-nummers in je
voeding accepteren
Hoewel het onderzoek al oud is (1986) en ook de (voedings)wereld sinds die tijd
best wel wat zal zijn veranderd, geeft het toch wel een beeld van welke stoffen
we bij hyperactiviteit in de gaten moeten houden.
De meeste reageren op tussen 3-6 voedselbestanddelen. In zijn algemeenheid zijn
additieven en salicylaten de belangrijkste boosdoeners, maar iedereen is anders.
Zie onderstaande tabel waarin aangegeven is hoe waarschijnlijk het is dat een overactief
kind op een bepaalde provocatie reageert (andere symptomen zijn vergelijkbaar).
75% - salicylaten
65% - conserveermiddelen
55% - kleurstoffen
40% - MSG en andere smaakversterkers, natuurlijke glutamaten
40% - synthetische antioxidanten zoals BHA 320
40% - amines
20% - zuivel
1% - gluten (hoger liggen van andere symptomen, tot 20% voor prikkelbare
darm).
Echter, er zijn veel mensen met voedselintolerantie die beïnvloed worden door volkoren
en het beter doen op wit brood dan volkoren, gepofte rijst of havermout dan bv.
weetbix (volkoren ontbijt).
BOX 1: OPMERKING
Eén belangrijke opmerking is echter op zijn plaats:
Zeker in deze tijd, waarin er veel informatie over voeding en mogelijk schadelijke
bijwerking van additieven op het internet te vinden is, is het verleidelijk om bij
klachten direct aan voeding(s-additieven) te denken. Het is echter aan te bevelen
om alleen dan aan voeding te denken als medici geen verklaring voor de klachten
kunnen geven en er daarmee de garantie is dat er niet in de verkeerde richting wordt
gezocht en zo noodzakelijke medische zorg onthouden wordt.
Bron: Loblay RH, Swain AR. Food Intolerance. In: Recent Advances in Clinical Nutrition'
Vol 2, 1986. Libbey, London. Eds: Wahlqvist ML and Truswell AS, pp169-177.
Lijst van E-nummers, welke bij sommige mensen klachten kunnen geven
Het wordt wel (uit)zoeken
Kleurstoffen
(Stoffen die in het rood staan, staan onder verdenking. Met name de AZO- en koolteerkleurstoffen
zijn het meest verdacht:
Of die verdenking voldoende aanleiding is om een additief weg te laten zal een ieder
voor zichzelf uit moeten maken.)
- E100 (oppassen bij astma; loopneus, zere keel)
- E102** (mono AZO)
(link naar factsheets Foodwatch)
- E104** (koolteer)
- E107 (AZO/koolteer)
- E110** (mono-AZO/koolteer)
- E120 (Karmijn en karmijnzuur uit schildluizen, oppassen)
- E122** (mono-AZO)
- E123 (mono-AZO/koolteer)
- E124** (mono-AZO/koolteer)
- E127 (koolteer)
- E128 (mono-AZO/koolteer, sinds 2011 niet meer toegelaten!)
- E129** (monoAZO)
- E131 (koolteer)
(link naar factsheet Foodwatch)
- E132 (koolteer)
- E133 (koolteer)
- E142 (koolteer, in veel landen niet toegestaan)
- E150 (de veiligheid is weer ter discussie gesteld)
- E151 (bis-AZO/koolteer)
- E154 (AZO, sinds 2011 niet meer toegelaten!)
- E155 (bis-AZO/koolteer)
- E160b (bevatten annato)
- E161g (kristallen kunnen netvlies beschadigen)
- E163 (bevat zwaveldioxide hetgeen astma kan veroorzaken)
- E171 (uit mineralen. nanodeeltjes mogelijk kankerverwekkend)
- E180 (in rode kaaskorst)
- E174 (zilver)
- E175 (goud)
- E101 (remt wel de afbraak van AZO kleurstoffen)
- E140 (chlorofylle)
- E141 (kopercomplexen van chlorofyllen
- E160 (alle uitvoeringsvormen behalve E160b)
- E161 (alle uitvoeringsvormen behalve E161g)
- E162 (bietenrood)
- E164 (safraan, mits niet vermengd met E102)
- E170 (calciumcarbonaten)
- E172 (ijzerverbindingen)
**Het Britse Southampton onderzoek toont aan dat ten minste 6 kleurstoffen mogelijk
hyperactiviteit veroorzaakt:
Southampton onderzoek
Gelukkig werkt de industrie tegenwoordig hard om deze kleurstoffen door natuurlijke
kleurstoffen te vervangen. 'n Wetenschapper van Nestlé: 'No way back' from natural color trend.'
en zegt: "Er is géén weg terug van de trend naar natuurlijke kleurstoffen."
Conserveermiddelen en voedingszuren
- E200, E201, E202, E203 (sorbine zuren)
- E210, E211, E212, E213 (benzoaten)
(Benzoëzuur komt van nature in veel bessen voor). Kan hyperactiviteit
veroorzaken, maar mogelijk ook dna schade.
- E214, E215, E216, E217, E218, E219 (parabenen)
- E220 (zwaveldioxide)
- E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228 (sulfieten)
- E249, E250 (nitraten)
(link naar factsheet Food Int. Netw.)
- E251, E252 (nitraten)
(link naar factsheet Food Int. Netw.)
- E260 (azijnzuur)
- E280, E281, E282, E283 (propionzuren, kunnen hoofdpijn veroorzaken)
Met het verkeerde been uit bed gestapt of zelfs een onverklaarbaar pesthumeur? Dan
bestaat er voor sommigen de kans dat je de dag er voor een "verkeerd" conserveermiddel
hebt binnen gekregen (overigens geldt voor kinderen dat het 4 tot 9 keer meer jongens
dan meisjes betreft. Hoe dat voor volwassenen is is niet bekend). Met name benzoaten
(E210-E213). Of veel vanilline, want dat kan in je lichaam ook worden omgezet in
benzoëzuur.
Benzoaten worden ook veel gebruikt in frisdrank, al heeft Coca Cola bv. al bekend
gemaakt dat ze benzoaten gaan weren:
"In response to consumer insistence on a more natural product, the Coca Cola Company
is in the process of phasing sodium benzoate out of Diet Coke. The company has stated
it plans to remove sodium benzoate from its other products — including Sprite, Fanta,
and Oasis — as soon as a satisfactory alternative is discovered."
Anti-oxydanten en voedingszuren
- E310, E311, E312: Gallaten
- E319 (onduidelijk of dit bijwerkingen heeft), E320 [BHA = Butyl
Hydroxy Anisol]
- E321 [BHT = Butyl Hydroxy Tolueen]
- E338, E339, E340, E341, E342, E343
- E300 (Ascorbinezuur =Vit C. Zie ook
salicylaten
- E330 (citroenzuur) (link
naar factsheets Foodwatch)
Fosfaten
- E450 (wordt veel gebruikt als rijsmiddel in bakproducten zoals
koekjes etc.), E451, E452
Fosfaten verdienen extra aandacht. Hoewel ze niet zo vaak genoemd worden, is daar
vooral in Duitsland veel aandacht aan besteed. Getuige ook het feit dat Duitsland
zijn eigen "Fosfaatliga" had. Maar niet alleen in Duitsland is het een probleem:
Zie: Hyperactivity
and Phosphates
Glansmiddel
Geur- en smaakstoffen
[hebben geen E-nummer] Vanilline (wordt ook als natuuridentiek
vanillearoma gedeclareerd), Ethyl-vanilline, Menthol, Zoethoutwortelextract, Anijs,
Anethol
Wel goed is het natuurlijke vanille aroma. Vaak gedeclareerd als "Bourbon vanille"
afkomstig van Madagascar (maar er zijn ook andere producenten)
Hier een duidelijk uitleg van Natuur Diëtisten Nederland over hoe het zit met de wet en de naamgeving van
(natuurlijke) aroma's
Maar ook zonder naamsaanduidingen kunnen sommige aroma's klachten veroorzaken (bv.
"beenpijn", soms aangezien voor groeipijnen. Echte groeipijnen treden echter voornamelijk
's nachts op, terwijl "beenpijnen" juist ook overdag optreden).
Zoetstoffen
- 950 (Acesulfaam-K)
- E951 (Aspartaam) (Nutrasweet, Equal) (artificial sweetening substance)
- E952 (Cyclamaten)
- E954 (Saccharinen)
- E955
(Sucralose)
- E957 (Thaumatine)
- E959 (Neohesperidine DC) 962 (Aspartaam-acesulfaam
- E420 (Sorbitol) > 20 gr kan bij overgevoelige personen misselijkheid, darmkrampen,
overgeven en diarree veroorzaken
- E421 (Manitol) > 20 gr kan bij overgevoelige personen misselijkheid, overgeven
en diarree veroorzaken
- E422 (Glycerol) > 20 gr kan bij overgevoelige personen dorstgevoel, misselijkheid
en migraine veroorzaken
- E960 Stevia
- E965 (Maltitolen)
- E966 (Lactitol)
- E967 (Xylitol)
- E1001 (Cholinezuur)
- E1100 (Amylasen)
- E1101 Proteasen
Wil je aspartaam zo veel mogelijk vermijden, dan is hier een lijst
met producten waarin zeker aspartaam is verwerkt.
Lijst
met eigenschappen van bekende en minder bekende zoetstoffen.
Suikers komen onder veel verschillende namen op het etiket terecht. Hier de lijst met 60 namen die
aHealtylife.nl heeft samengesteld.
Lightproduct gevaarlijk voor zwangere vrouw!
Geplaatst: 29-01-2013 08:46; bron: http:// www.telegraaf.nl
Uit onderzoek bij 60.000 vrouwen gefinancierd door de EU komt naar voren dat toekomstige
moeders die dagelijks een blikje light drinken 38 procent meer kans hebben om voor
37 weken zwangerschap te bevallen. Bij zwangere vrouwen die meer dan vier blikjes
light per dag drinken, stijgt het risico zelfs met 78 procent. Deze link bestaat
niet bij suikerhoudende drankjes. Bron: Baby & Kind
Alternatief voor suiker kan de "Stevia" zijn. Een plantje met een zoetkracht, 200
keer die van suiker. De Europese voedselautoriteit EFSA heeft de Stevia goedgekeurd
voor gebruik als zoetstof.
Let erop dat dit product vaak wordt aangevuld met Maltodextrine en andere niet-eigen stoffen.
Echter ook kritische noten van
Foodwatch
Alternatieve zoetstof
Smaakversterkers
Info over smaakversterkers (op basis van glutamaten) op Food-Info.net.
Smaakversterkers versus zout versus kruiden versus ....
Lees op het kenniscentrum Meat & Co over de functie van smaakversterkers in relatie
tot zoutreductie.
Lees op de pagina van MSGTruth Hier wordt door critici
van smaakversterkers heldere informatie gegeven waarom we toch voorzichtig moeten
zijn met MSG.
Conclusie van deze critici is dat het niet zozeer een probleem is om glutamaat binnen
te krijgen, het is immers een onmisbare neurotransmittor in ons lichaam, maar dat
het gaat om de hoeveelheid. Een hoeveelheid die snel kan oplopen als men meerdere
producten gebruikt waaraan smaakversterkers zijn toegevoegd (en dan tegenwoordig
mogelijk ook gistextracten)
How Dr. Bellonzi's things about flavor enhancer MSG (E-621)
Het is als met de sporenelementen. Kleine hoeveelheden heeft men nodig, daarom heten
het ook sporenelementen, maar het moet wel bij kleine hoeveelheden blijven anders
kunnen er juist negatieve effecten optreden.
Oorzaken van reacties op MSG moeten worden onderverdeeld in: allergische reacties,
intolerante reacties en reacties doordat het een histaminevrijmakers is en men dus
eigenlijk op de histamine reageert. Als het om VeTsin gaat kan de reactie ook nog
veroorzaakt worden door een van de ingrediënten [1]. Met name koriander.
MSG /E621 /smaakversterkers. Werkzame bestanddeel is glutamaat. Glutamaat is een
lichaamseigen stof en neurotransmitter. Voorstanders zeggen dat het, omdat het een
lichaamseigen stof is, geen kwaad kan. Het venijn zit hem echter in de staart:
Dr. Bellonzi noemt verschillende redenen waarom glutamaat toch een probleem kan
zijn: Het is inderdaad een lichaamseigen stof, maar het is ook een neurotransmitter,
een stof die zenuwprikkels doet doorgeleiden. Iedereen begrijpt direct dat als je
veel te veel prikkelgeleidende stoffen binnen krijgt, je inderdaad overprikkeld
kunt raken. Met soms schadelijke effecten tot gevolg
(Glutaminezuur kan de bloed-hersenbariere echter niet passeren, dus vraag is hoe
deze veronderstelde overprikkeling dan kan.)
Glutamaat bv. triggert je beloningssysteem.
Ga je dan meer eten door smaakversterker? Volgens dr. Bellonzi is het werkingsmechanisme
anders: je beloningsysteem wordt getriggerd door de glutamaat in het product dat
je eet. Meestal is dat een product met weinig nuttige stoffen, zoals eiwitten. Je
eet dus meer van dat onnodige product en daardoor minder nuttige eiwitten. Hierdoor
is er ook minder wedijver tussen de eiwitten en het glutamaat om een plaats op bepaalde
receptoren en krijgt glutamaat een nog sterker effect. Zodoende eet je verkeerd
en kun je dus dikker worden. Hij zegt daarmee niet dat je hongergevoel zelf toe
neemt.
Vooral autistische kinderen, die toch al een probleem met bv. communicatie hebben,
worden door de glutamaat nog eens extra getriggerd.
Omdat ook aspartaam glutamaat bevat, geldt hiervoor hetzelfde verhaal.
De levensmiddelenindustrie verdoezelt tegenwoordig het gebruikt van smaakversterker
E621 (mononatriumglutamaat) door het omstreden bestanddeel glutamaat nu als onderdeel
van bv. "gistextract" in te zetten (gistextract bevat 3-5 % glutamaat) [2]
Toevoegingen die ALTIJD glutamaat bevatten: gehydroliseerd plantaardig eiwit, gehydrogeneerde
plantaardige olie, extract van plantaardige eiwit, calcium caseinaat, gistextract,
sodium caseinaat.
Toevoegingen die MEESTAL glutamaat bevatten: bouillon, vlees of kip flavouring,
seasoning, mout extract, mout flavouring, maltodextrine, natural flavouring, spices.
Toevoegingen die SOMS glutamaat bevatten: carrageen, soja proteine concentraat,
soja proteine isolaat, geconcentreerde wei, enzymen.
De E-nummers van smaakversterkers:
- E620 L-glutaminezuur
- E621 Monosodiumglutamaat (MSG)
- E622 Kaliumglutamaat
- E623 Calciumglutamaat
- E624 Ammoniumglutamaat
- E625 Magnesiumglutamaat
- E626 Guanylzuur
- E627 Natriumguanylaat
- E628 Kaliumguanylaat
- E629 Calciumguanylaat
- E630 Inosinezuur
- E631 Natriuminosinaat
- E632 Kaliuminosinaat
- E633 Calciuminosinaat
- E634 Calcium 5'-ribonucleotide
- E635 Natrium-5'-ribonucleotide
- E650 Zinkacetaat (verboden in Austaralië)
- E636 Maltol
- E637 Ethylmaltol
- E640 Glycine en natriumglycinaat
Dat gistextracten m.i. dan weer net iets minder erg zijn dan MSG/E621 komt niet
door de glutamaat zelf, maar zit hem waarschijnlijk in de hoeveelheid: Synthetisch
gemaakte verbindingen zijn vaak goedkoper (en lees: dan stoppen we er ook maar wat
meer van in het product), dan natuurlijk geproduceerde verbindingen. (dit geldt
overigens voor meerdere additieven die synthetisch worden gemaakt). De hoeveelheid
van een natuurlijk additief is daarmee dan ook vaak lager.
Vraag blijft wat wijsheid is. Vermijden of niet vermijden. Er zijn veel alternatieve
ideeën over o.a. smaakversterkers. Sommige realistisch, andere wat op conspiracy
theory gelijkend. Alles optellend ga ik zelf vooral E-621 en E-626 blijven vermijden.
Producten met gist blijf ik gebruiken, gistextract met enige huiver, want al meerdere
keren heb ik dagenlang durende heftige mentale reacties gehad op vermoedelijk toch
gistextracten. Dit omdat ik erg gevoelig ben voor biogene aminen en elk fermentatieproduct
hiervan hoge concentraties bevat.
Er zijn handige apps voor op je smartfoon: "E-codes" (Android, gratis maar Engels)
en bv. "E-nummers" (Android, niet gratis)
"E-codes"
"E-nummers"
Bronnen:
[1] J. Kamsteeg KEAC: Eetwaar=Eetbaar?, Over voedselallergie, Becht 2003.pp. 112-116
[2]
Food-info.net
[3] Foodlog.nl
UITGELICHT I
Ingrediënten van een zakje chips met paprika:
Aardappelen, zonnebloemolie (35%), paprikasmaak [beschuit van tarwe, paprikapoeder,
suiker, fructose, karnemelkpoeder, uienpoeder, smaakversterkers (monosodiumglutamaat,
disodium-5', ribonucleotide), kaliumcloride, smaakstoffen( bevat melk, cafeïne,
vanille, knoflookpoeder, champignonpoeder), rookaroma's, rijstemeel, kleurstoffen
(paprika-extract), zuurteregelaars (citroenzuur en appelzuur), zout.
Niet gezegd dat er zo veel mis mee is, maar moeten er werkelijk zoveel ingrediënten
in een eenvoudig zakje chips zitten?
Lukt het echt niet met: Aardappelen, zonnebloemolie (35%), paprikapoeder?
UITGELICHT II
Kluitje in het riet:
Het Voedingscentrum: "Eerlijk over eten" !
Op de ene pagina:
"Mijn kind is zo druk. Komt dat door E-nummers in snoep?"
"Nee. Ondanks veel wetenschappelijk onderzoek is nooit aangetoond dat additieven
en kleurstoffen de oorzaak zijn van druk gedrag. Druk en onhandelbaar gedrag heeft
andere oorzaken!!"
Bron: Voedingscentrum Wat genuanceerder op 'n andere pagina:
"Over de veiligheid van azo-kleurstoffen is regelmatig discussie. Er waren aanwijzingen
dat de stof concentratiestoornissen en hyperactiviteit bij kinderen veroorzaakt.
Onderzoek heeft dit niet voldoende aangetoond. Uit één,
The Lancet en ook
FSA zou blijken dat kinderen hyperactief worden van azo-kleurstoffen.
De Europese Voedselveiligheidautoriteit (EFSA), vindt het bewijs hiervoor veel te
mager en bestempelt azo-kleurstoffen daarom als veilig.
De Europese Unie heeft niettemin uit voorzorg besloten dat het etiket op producten
moet aantonen dat er azo-kleurstoffen inzitten. Dit geldt voor de kleurstoffen E102,
E104, E110, E122, E124 en E129). De exacte tekst luidt: “[naam of e-nummer van de
kleuren]: kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden."
Bron: Voedingscentrum
UITGELICHT III
Toch zeker niet voor niets verboden:
E102: Verboden in Noorwegen en Zweden
E104: Verboden in VS en Australië
E123 (Amaranth): Verboden in VS sinds 1976 en verder in meerdere EU landen
E124: In 1990 in VS verboden
E133: Verboden in Noorwegen, Finland en Frankrijk
E171: Verboden in Duitsland
E650: Verboden in Australië
Bron: J. vd Velde
Volledige bijgewerkte lijst van teruggetrokken E-nummers
ALGEMENE LINKS
'Waar op letten'
Wie neemt in Nederland dit initiatief?:
Een site waarin je kunt opzoeken in welke producten één of zelfs meer van de zes
azo kleurstoffen voorkomen, waar de Europese Unie voor laat waarschuwen.