Stress en voeding
HIGH LIGHTS:
- Diverse stoffen worden in verband gebracht met een grotere gevoeligheid voor depressies
- Vooral biogene aminen kunnen een rol spelen
Invloeden van voeding op het stresssysteem
Los van het feit dat reacties op voeding (conserveermiddelen bv. E210 - E213 en
vanilline ) je stemming erg negatief kunnen beïnvloeden, zijn er ook rechtstreekse
invloeden van voeding op zowel het stresssysteem als op je gehele psyche (Impact of diet on adult hippocampal
neurogenesis).
Met name de
biogene aminen kunnen verantwoordelijk zijn voor de negatieve effecten.
Het zijn stoffen in de voeding die bij mensen o.a. overgevoeligheidsreacties teweeg
kunnen brengen, maar ook ons gedrag beïnvloeden.
Sommige hebben functies die vergelijkbaar zijn met die van hormonen, andere spelen
een rol bij het functioneren van het zenuwstelsel, de darmmotoriek, het reguleren
van de lichaamstemperatuur, het slaapritme en de activiteit van de hersenen.
Belangrijke biogene aminen zijn: adrenaline, dopamine, fenylethylamine, histamine,
noradrenaline, putrescine, serotonine, tryptamine en tyramine.
Biogene aminen komen in veel voedingsmiddelen voor en worden gedurende de verwerking,
de rijping (gisting, fermentatie) en de opslag (bederf) gevormd. Als het voedingsmiddel
veel eiwitten bevat, zoals vis, kunnen er grote hoeveelheden biogene aminen worden
gevormd. Biogene aminen in voedingsmiddelen vormen normaal gesproken geen risico
voor de mens, omdat het lichaam deze verbindingen zelf kan aanmaken en afbreken
en zodoende kan compenseren voor van buitenaf aangevoerde biogene aminen. Bij de
opname van grotere hoeveelheden of bij overgevoeligheid is dit mechanisme verstoord
waardoor dan klachten kunnen ontstaan.
"Licht op depressie": Op welke manier beïnvloedt voeding de stemming?
Voeding is van invloed op de stemming vanwege het feit dat bepaalde voedingsmiddelen
de neurotransmitters in de hersenen, die betrokken zijn bij onze gevoelens, kunnen
beïnvloeden. We hebben het hierbij over de neurotransmitters serotonine, dopamine,
(nor)adrenaline en endorfine. Een tekort aan deze hersenstoffen kan tot een verscheidenheid
aan klachten leiden, waaronder sombere gevoelens. Daarnaast zijn depressieve mensen
geneigd minder gezond te eten wat hun depressie mede kan veroorzaken maar ook in
stand kan houden.
Lees het hele artikel op:
Licht op depressie
"Earth Matters": Over het verband tussen voeding en depressie
(Food for the Brain | vertaling Hansjelle Dijkstra)
Ongeveer 800.000 mensen in Nederland lijden aan een depressie. Dat is ongeveer het
inwonersaantal van de stad Amsterdam. Maar liefst een miljoen mensen slikt antidepressiva.
Volgens de World Health Organization WHO is unipolaire depressie de belangrijkste
oorzaak van ziektelast in landen met hoge inkomens.
Voedingsvoorschriften die volgens Earth Matters misschien kunnen helpen bij depressie
Zorg voor meer Omega-3 vetten
Omega-3 vetzuren zijn zogenaamde essentiële vetten. In tegenstelling tot sommige
andere stoffen, kan het menselijk lichaam die niet zelf aanmaken. Daarom is het
belangrijk dat je ze binnen krijgt via je voeding. De rijkste voedingsbron hiervan
is vette vis zoals zalm, sardines, makreel, haring, forel en verse tonijn (dus niet
uit blik).
Zorg dat je meer vitamine B binnen krijgt
Mensen met hetzij een lage bloedspiegel van vitamine B foliumzuur, hetzij met hoge
bloedspiegels van het aminozuur homocysteïne, (een teken dat je onvoldoende B6,
B12 of foliumzuur binnen krijgt), hebben in beide gevallen een grotere kans om depressief
te worden, en hebben waarschijnlijk minder profijt van het gebruik van antidepressiva.
Pep je serotonine op met aminozuren
Serotonine wordt in het lichaam en in de hersenen gemaakt door het aminozuur tryptofaan.
Tryptofaan wordt dan omgezet in een ander aminozuur: 5-Hydroxy Tryptofaan (5-HTP),
dat vervolgens wordt omgezet in de neurotransmitter serotonine. Tryptofaan komt
voor in je voeding. Het zit in veel eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis,
bonen en eieren. Er zit een grote hoeveelheid 5-HTP in Afrikaanse Griffonia bonen,
maar deze bonen komen niet vaak voor in ons Westerse dieet. Alleen al het onvoldoende
binnen krijgen van tryptofaan kan er toe leiden dat je depressief wordt. Mensen
die voeding kregen met een tekort aan tryptofaan konden snel in een depressie terecht
komen.
Balanceer je bloedsuiker
Er bestaat een direct verband tussen je stemming en de balans van je bloedsuikerspiegel.
Alle koolhydraten worden afgebroken tot glucose, en je hersenen draaien op glucose.
Hoe sterker je bloedsuiker uit balans is, hoe onevenwichtiger te stemmingen. Uit
onderzoek is gebleken dat een verstoorde bloedsuikerspiegel vaak een van de belangrijkste
oorzaken is van stemmingsstoornissen.
Verhoog je gebruik van chroom
Dit mineraal is van vitaal belang om je bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden
omdat insuline, dat de glucose in je bloed opruimt, niet goed z’n werk kan doen
zonder chroom. In de praktijk is gebleken dat het zorgen voor de juiste niveaus
van chroom een groot verschil kunnen veroorzaken voor mensen met een atypische depressie.
Haal het zonnetje in huis
De “zonneschijn vitamine D“ wordt voor 90% aangemaakt door de invloed van zonlicht
op onze huid. Vitamine D tekort is een wereldwijd verbreid probleem, en kan in verband
worden gebracht met depressie, vooral wanneer je je slechter voelt in de winter.
Bron: Earth Matters