× Zoom

Klachten bij hyperactiviteit kunnen zeer divers zijn

HIGH LIGHTS:

- Er zijn velerlei klachten mogelijk
- Sommige klachten zijn uiterlijk waar te nemen
- Bedenk dat de meeste klachten meerdere oorzaken kunnen hebben



Klachtenoverzicht:

Personen die op voeding reageren kunnen uiteenlopende klachten vertonen. De lijst is lang. Van druk en impulsief, tot buikpijn en slordig handschrift. De meeste klachten kunnen echter een veelheid aan oorzaken hebben. Daarom heeft het weinig zin hier alle mogelijke klachten te vermelden. We beperken ons tot de meest voorkomende of meest sprekende. Kan er geen verklaring voor de klachten worden gevonden, dan zou men eens aan voeding kunnen denken.

Lichamelijke klachten:

- Acne
- Aften in de mond
- Astma
- Buikpijn (o.a. door salicylzuren)
- Diarree
- Eczeem
- Hoge tot zeer hoge pijngrens
- Hoofdpijn
- [Groei] Pijn in de benen
- Overmatig transpireren (vooral 's nachts)
- Overmatige dorst
- Rode oren
- Rode schrale rand rond de mond
- Rode vlekken op de wangen
- Snel blauwe plekken
- Vaak bloedneus
- Vaak / altijd moe
- (Vergrote)pupillen
- Wallen of donkere kringen onder de ogen

Gedragsmatige klachten:

- Afkeer hebben van bepaalde producten
- Als baby veel met het hoofd bonken
- Concentratiestoornissen
- Depressiviteit [niemand vind mij lief, of erger zeggen wel dood willen]
- Impulsief
- Nerveuze gewoontes, nagelbijten
- Niet aangeraakt willen worden
- Niet te stoppen; of niet tot de orde te roepen
- Niet stil kunnen zitten
- Onbeheerst
- Onhandig, slechte coördinatie
- Onverklaarbare stemmingswisselingen
- Praatziek, neiging tot in de rede vallen
- Rusteloze benen
- Slaapproblemen/ erg vroeg wakker zijn
- Snel en overmatig geïrriteerd
- Sterk wisselend gedrag
- Tics (diverse zenuwtrekjes)
- Vaak slordig handschrift
- Veel en gemakkelijk ruzie maken
- Veel huilen
- Vernielzuchtig
- Verslaafd zijn aan bepaalde producten [bijv. appelsap, pindakaas, chocolade, suiker]


Het Australische Food Intolerance Network heeft een indrukwekkende lijst (100) met "Factsheets" over de relatie tussen voeding en bepaalde gezondheidsklachten (Wel in het Engels natuurlijk):

O.a.

- Acne and rosacea
- ADHD and diet
- Women’s health and diet
- Adults and food intolerance
- Allergy or intolerance?
- Arthritis, joint pain and diet
- Asthma and food
- Autism and Asperger
- Bedwetting
- Behaviour management and diet
- Breastfeeding and failsafe
- Candida, Yeast, Sugar, Hypoglycemia
- Chronic fatigue
- Constipation and Psyllium
- Dairy, wheat, gluten – do I need to avoid?
- Dangers of dried fruit
- enz. enz.

Bron klachtenlijst: Food Intolerance Network: "Factsheets"

Verwarrend kan zijn dat de meeste klachten meerdere oorzaken kunnen hebben.
Als men vermoedt of wil uitzoeken of voedsel de oorzaak is, vraagt dit deskundigheid en volharding. [1][2][3]


dr. Doris Rapp toont reactie op lysol:


Als illustratie geven we hier de klachten en veroorzakers in 'n specifiek geval. (Dit kan echter voor ieder individueel anders zijn.)


Casus

- Hoofdpijn.
Veroorzaakt door verschillende producten. Met name smaakversterker E-621 werd verdacht, maar zeker ook Blue Band. Absoluut onduidelijk welk bestanddeel dit veroorzaakte.

- "Beenijn" op jonge leeftijd en daardoor niet willen lopen.
Dit werd veroorzaakt door bepaalde aroma's. Omdat die geen E-nummer hebben en niet gedeclareerd hoeven worden, is onduidelijke welke aroma's de beenpijn veroorzaakten.

- 'n Soort geluidstics, welke tijdens druk spel naar voren kwamen.
Dit werd ook door aroma's veroorzaakt. Met name die lang geleden in een bepaalde smaak van Fruitella snoepjes zaten.

- Druk gedrag, dat enkele uren duurde.
Dit werd o.a. veroorzaakt door de verschillende AZO-kleurstoffen:E-102, E-104, E-110, E-122, E-123, E-124, E-129, E-151, E-154, E-155 en E-180.

- Druk gedrag, dat de hele dag kon duren.
Dit werd veroorzaakt door salicylaten, welke van nature in de voeding zitten: Granny Smith bv, paprika's, zelfs aardbeien. Omdat deze lastig te vermijden zijn, werd enkele jaren lang Nalcrom gebruikt. Nalcrom is een tamelijk veilig medicijn dat de mestcellen verhindert zijn inhoud vrij te maken. Het moet 15 minuten voor het eten worden ingenomen.

- Buikpijn.
Dit werd veroorzaakt door de salicylaten. (Denk aan het buikpijn krijgen van het eten van onrijpe, dus zure appels. Dus beter geen Granny Smith, maar de Franse Golden Delicious gebruiken), maar ook sinaasappels (mandarijnen gingen wél goed)

- Overmatig transpireren en erg gulzig drinken.
Veroorzaakt door salicylaten, omdat die de vochtbalans kunnen verstoren.

- Spontane bloedneuzen.
Veroorzaakt door salicylaten, omdat die bloedverdunnend werken (denk aan Asperine = acetylsalicylzuur).

limos

Chocola, alleen van de reformwinkel

- Bokkig en dwars gedrag door chocola (depressief zijn: niemand vind mij aardig).
Dit gedrag begint meestal pas de dag na het eten van een verkeerd voedingsmiddel en kan tot 4 dagen aanhouden.
Dit werd veroorzaakt door het conserveermiddel benzoëzuur (E-210 tot E-213) en vanilline. Vanilline zit in bijna alle soorten chocola (behalve in reformzaken) en kan door micro-organismen worden omgezet in benzoëzuur. Vandaar dezelfde reacties als op bepaalde conserveermiddelen.

inhoud

Bronnen:
[1] Vereniging BAS: Infobrochure I.
[2] J.Kamsteeg, Eetwaar= Eetbaar?, Over voedselallergie,H.J.W.Becht 3e druk 2013.
[3] Gedragsstoornissen bij kinderen. Stichting All- In, Brochure 8903


Let op het handschrift.
(Fijne motoriek gestoord)

handschrift

Uit: "Is this your child?" van Doris Rapp.

bloedneus

Spontane bloedneuzen

hoofdpijn

Hoofdpijn

buikpijn

Buikpijn

dorst

Overmatige dorst

 

Opvallend rode oren

 

Rode rand rond de mond

 

Nagelbijten

 

Rusteloze benen

inhoud
Contact
Copyright © VenG 2012-2024
Disclaimer & Privacy
Aanpassingen vinden voortdurend plaats
Bijgewerkt op 16 januari 2024
Techn. realisatie: B. S. & miracom.nl