ADHD en voeding
Het mogelijke verband tussen ADHD, voeding, hyperactiviteit en atopische aandoeningen.
HIGH LIGHTS:
- Een aantal onderzoeken leggen verbanden tussen ADHD en atopische aandoeningen
- Een aantal onderzoeken leggen verbanden tussen voeding en hyperactiviteit
- Het INCA onderzoek legt ook een duidelijk verband tussen ADHD en voeding (zie
het item: "Medisch/ Uit de wetenschap")
Direct naar paragraaf:
ADHD en allergie
Er zijn twee belangrijke vormen van overgevoeligheid: intoleranties en allergieën.
Voor een uitgebreide uitleg zie op oorzaken.
Er zijn onderzoeken die suggereren dat de “H” van AD(H)D gedeeltelijk te maken kan
hebben met atopie, de erfelijke aanleg tot het ontwikkelen van allergieën. (In Nederland
heeft 10% - 30% van de bevolking een atopie.)
Van de Schans schrijft: ADHD en atopie zijn beide veel voorkomende ziekten.
Hij concludeert: ‘Hoewel het onderliggende mechanisme van de associatie tussen atopie
en ADHD niet duidelijk is, is de associatie aanwezig bij zowel kinderen als volwassenen.
[1]
Ook in 2003 schreef dr. J Kamsteeg al dat één van de (vele) mogelijke oorzaken van
hyperactiviteit histamine is. [2]
Histamine is de belangrijkste “mediator” die vrijgemaakt wordt bij een allergische
reactie.
Sommige voedingsmiddelen kunnen (veel) histamine bevatten zoals: Rauwe, droge worstsoorten
zoals rauwe ham, salami, cervelaatworst en metworst. ... Belegen en oude kaas, schimmelkazen
(brie, camembert e.d.), blauwaderkazen (gorgonzola, roquefort e.d.) Gefermenteerde
en gerookte producten zoals bijvoorbeeld gerookte zalm, rookworst en sojasaus.
Daarnaast kunnen veel producten/additieven, zowel natuurlijke stoffen als hulpstoffen
histamine vrijmaken of de rem
op de uitstroom van histamine uit mestcelen
blokkeren .
Conclusie is dat atopische mensen sneller of meer hyperactivteitsklachten kunnen
vertonen dan niet atopisch mensen.
Bronnen:
[1] dr. J. (Jurjen) van der Schans: ADHD and atopic
diseases
[2] J. Kamsteeg KEAC: Eetwaar=Eetbaar?, Over voedselallergie, Becht 2003
ADHD en voeding
Soms loont het om te kiezen tussen medicatie (ritalin/methylfenidaat) en voedingsinterventie.
Terwijl wetenschappers al veel onderzoeken gedaan hebben en sterke aanwijzingen
zeggen te hebben gevonden voor het feit dat voeding ons gedrag kan beïnvloeden,
worden de resultaten door medici en overheid sterk in twijfel getrokken. Soms omdat
men het niet kan en wil geloven, soms omdat men een zuiver wetenschappelijk standpunt
in neemt en kritiek heeft op het uitgevoerde onderzoek (soms ook wel terecht, want
het is moeilijk goed onderzoek hiernaar te doen). Hoe het ook zij, men is het nog
regelmatig roerend oneens met elkaar. Toch zijn er af en toe lichtpuntjes aan de
horizon en slagen wetenschappers er in resultaten te behalen die door gerenommeerde
wetenschappelijke bladen worden gepubliceerd.
BOX 1: Dietary Sensitivities and ADHD Symptoms: Thirty-five Years of Research (April
2011)
Abstract Artificial food colors (AFCs) have not been established as the main cause
of attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD), but accumulated evidence suggests
that a subgroup shows significant symptom improvement when consuming an AFC-free
diet and reacts with ADHD-type symptoms on challenge with AFCs. Of children with
suspected sensitivities, 65% to 89% reacted when challenged with at least 100 mg
of AFC. Oligoantigenic diet studies suggested that some children in addition to
being sensitive to AFCs are also sensitive to common nonsalicylate foods (milk,
chocolate, soy, eggs, wheat, corn, legumes) as well as salicylate-containing grapes,
tomatoes, and orange. Some studies found “cosensitivity” to be more the rule than
the exception. Recently, 2 large studies demonstrated behavioral sensitivity to
AFCs and benzoate in children both with and without ADHD. A trial elimination diet
is appropriate for children who have not responded satisfactorily to conventional
treatment or whose parents wish to pursue a dietary investigation.
Bron:
Clinical Pedriatrics
Of zoals hieronder een individueel succes.
BOX 2: SUCCESVERHAAL ADHD en MELK (mei 2013)
Zijn testemonial begint zo: "Het is een bizar verhaal. Wanneer ik het niet zelf
meegemaakt had zou ik het moeilijk kunnen geloven. En toch is het waar: na ruim
38 jaar, waarvan ruim 4 jaar bewust, als ADHD-er geleefd te hebben ben ik nu opeens
‘normaal’. Echt waar. Zonder pillen, zonder therapieën, en zonder… melk!"
Lees zijn verhaal
hier verder.
en
BOX 3: SUCCESVERHAAL ADHD en MELK, SOJA en nog veel meer (Juni 2014)
Zijn testemonial begint zo: "Het gaat heel erg goed met mij. Ik heb al meer dan
een jaar geen ADHD symptomen meer. Mits ik bepaalde voedingsmiddelen niet eet! Door
bepaalde voedingsmiddelen uit mijn dieet te halen en later weer toe te voegen ben
ik er achter gekomen dat ik slecht reageer (voornamelijk psychisch, maar ook lichamelijk,
zie ook mijn vorige post)"
Lees zijn
verhaal hier verder.
In onderstaand stuk wordt gerefereerd aan enkele onderzoeken en vervolgens worden
een aantal "adviezen/ suggesties" gegeven over hoe je erachter kunt komen of en
welke relatie tussen voeding en ADHD er kunnen zijn.
Op de site van het ADHD Research Centrum/Pelsser RED Centrum kunt u veel informatie
vinden over het INCA onderzoek. Een onderzoek waarin werd aangetoond dat 64 % van
de ADHD’ers een significante verbetering ervaart door gemiddeld 5 normale, natuurlijke
producten uit hun voeding weg te laten. U vindt daar onderbouwde repliek op het
commentaar van het RIVM, welke andere onderzoeken in het verleden al verbanden hebben
aangetoond, enz. Ook dat 57% van een door 500 psychiaters en kinderartsen bezocht
symposium voorstander zijn voor implementatie van dieetinterventie in de dagelijkse
praktijk en opname in de DSM, het meeste gebruikte psychiatrie handboek.
Hierbij een, zei het al wat ouder, overzicht van enkele dieetbenaderingen:
A Parent’s Guide toDiet and ADHD (1999).
De hamvraag is natuurlijk: "Welke voedingsmiddelen of andere producten moet ik dan
voor mijn situatie weglaten"?
1. Men neemt contact op met het Pelsser RED Centrum of een daarvan afgeleide instelling
en laat dit onderzoeken. Dit vraag veel motivatie en tijd en brengt de nodige kosten
met zich mee. (Zie Pelsser RED Centrum, maar dan heeft men ook wat.)
2. Men kan het alternatieve circuit in (minder gedegen en meer omstreden), bv. om
een goede Touch for Health, of elekctro acupunctuur therapeut te zoeken en die te
laten uittesten om welke voedingsmiddelen het zou kunnen gaan.
Je laat vervolgens de eventueel gevonden voedingsmiddelen gedurende twee weken weg
en vindt dan wel of niet voldoende verbetering. Deze aanpak is niet erg wetenschappelijk
en zelf experimenten met voeding wordt door het ADHD RED Centrum. afgeraden (mogelijk
omdat herintroductie van producten waarvoor men allergisch blijkt in sommige gevallen
tot een levensbedreigende situatie kan leiden (anafylactische shock)), maar het
is wel een mogelijke binnenweg naar een sneller resultaat.
3. Nog een andere methode is de provocatie/ neutralisatie test. Hierbij worden enkele
druppels van een bepaalde verdunningen (heeft weinig te maken met klassieke homeopathie)
van een product onder de tong gebracht om een reactie uit te lokken, dan wel af
te breken. Deze methode wordt (nog) veel minder gebruikt. Op de pagina "Alternatief" staat uitgelegd hoe men
zo'n aanpak zelf kan proberen.