× Zoom

Gezonde voeding. Wanneer kun je voeding eigenlijk gezond noemen?

Het blijkt niet zo eenvoudig om te ontdekken wat nu wel en niet gezond is.

HIGH LIGHTS:

- Er zijn veel sites met recepten voor gezonde maaltijden
- Er zijn sites die je helpen om te koken, zonder gebruik te maken van E-nummers
- Welk voedingspakket is voor een bepaald individu optimaal en wat kan hij/zij beter weglaten.



Inleiding

Het is niet alleen belangrijk te weten wat we soms uit onze voeding weg moeten laten, maar ook wat dan wél gezond is.
Daarom hier een pagina over die zaken die mijn aandacht trokken.
Er zijn vele interessante sites. De sites die ik hier geef leken mij leuk of interessant, zonder dat dat wil zeggen dat ik de inhoud onderschrijf. Zie ook mijn disclaimer.
Een ander punt is dat het bij gezonde voeding altijd over gemiddelden gaat. De aanbevelingen van bv. het Voedingscentrum gelden voor de grootst gemene deler uit de bevolking.

Het begint er steeds meer op te lijken dat door de genetische variatie het ene individu bepaalde voedingsmiddelen beter verdraagt dan het andere individu: Sommige mensen kunnen niet tegen lactose, weer anderen niet tegen gluten, enz. Er blijken vele overgevoeligheden te bestaan. Daarom zou het beter zijn als we konden uitvinden welke voedingsmiddelen voor een bepaald individu niet zo goed zijn en daar de voeding op aanpassen. We zouden dan ook beter kunnen spreken over: Welk voedingspakket is voor een bepaald individu optimaal en wat kan hij/zij beter weglaten. Helaas is de wetenschap echter nog niet zo ver.

Een mengeling van zaken welke mijn aandacht trokken

Hoewel er met vele E-nummers waarschijnlijk niets aan de hand is, is er bij consumenten zoveel onduidelijkheid/onzekerheid over de veiligheid van E-nummers, dat sommigen er toch voor kiezen om E-nummer vrij te willen eten. Voor die consumenten hieronder wat links:

Lijst veilige E-nummers langer dan verwacht.

Een op veiligheid gerangschikte lijst met E-nummers. Oogt realistisch, juist omdat niet overdreven veel additieven als gevaarlijk worden aangemerkt.

Koken zonder e-nummers.

"Veel mensen vragen mij om een lijst samen te stellen met producten zonder e-nummers. We gaan gewoon beginnen en de lijst wordt vanzelf langer! In mijn kookboek staat ook al een lijst! En daarin staat ook een lijst met artikelen met groene e-nummers. Ik sta niet garant voor de artikelen*, omdat allerlei mensen ze me mailen en het voor mij niet mogelijk is ze allen na te kijken in de winkels."

"Onze voeding zit boordevol E-nummers. Deze toevoegingen mogen officieel geen gevaar opleveren voor de gezondheid en zijn goedgekeurd door de overheid. Toch moet je je vraagtekens zetten bij deze 'goedgekeurde hulpstoffen'. Want waarom zijn sommige stoffen in bepaalde landen verboden en in Nederland niet? En waarom mogen sommige E-nummers niet gebruikt worden in babyvoeding maar in ieder willekeurig ander product wel? Door deze vragen ben ik veel minder producten met E-nummers gaan eten. Dat blijkt heel leuk te zijn! Daarom beantwoordt deze website niet alle vragen rondom de risico's van E-nummers maar laat vooral zien wat je kunt doen om deze twijfelachtige stoffen te vermijden."


Weet wat je eet.

"Heb je al eens geprobeerd de ingrediëntenlijsten te ontcijferen die je op elk product kan terug vinden? Er zijn redenen genoeg waarom je die in het oog wilt houden: misschien ben je wel lactose-intolerantie, heb je een sulfietallergie, ben je vegetariër,... of misschien wil je bepaalde additieven niet op je bord."


Calorieënlijst.nl

"Zoek eenvoudig en snel de gemiddelde voedingswaarde en calorieën van een product, of bekijk de calorieën van meerdere merk producten in de calorielijst. Bekijk de shop met een ruim aanbod aan boeken. Neem ook eens een kijkje op het voedingsforum om elkaar te steunen bij het halen van je streefgewicht en om ervaringen over een dieet te delen!." Biedt van vele producten echter ook de ingrediëntendeclaraties.


aHealthylife.nl.

"Deze site is opgericht om mensen te helpen hun gezondheid te verbeteren. Alleen kun je ver komen, maar samen kun je nóg verder komen. Als we onze krachten bundelen kunnen we elkaar in verbinding helpen om onze gezondheid in eigen hand te nemen.
Zij geven een lijst met voedingsmiddelen uit, welke naar hun idee gezond zijn "



Hoe gezond is kokos I.

"Kokosolie werd jarenlang gezien als de enfant terrible der bakvetten, mede door de wereldwijde, intensieve propaganda tegen verzadigde vetten van onder andere het Voedingscentrum. Een onterechte conclusie, blijkt uit de resultaten van de vele onderzoeken naar deze tropische vetsoort. Zo blijken claims als dat kokosolie slecht zou zijn voor het cholesterolgehalte in het lichaam verre van de waarheid te omvatten. Desondanks blijven bepaalde gezondheidsorganisaties het vet bestempelen als een te vermijden substantie. Hoe zit het nou eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen?"

"Sven Kramer smeert het in zijn haar. Rihanna kan niet zonder. Wat is er toch aan de hand met kokosnoot? Is kokosvet, kokosolie en kokoswater werkelijk zo gezond als wordt beweerd? Voedingsdeskundige Rolien Scheepbouwer geeft advies."


Lees de discussie over kokos.

Discussie op de Facebook pagina van het Voedingscentrum


Zijn koolhydraten slecht.

"Wat is nou gezond en wat is nou ongezond? Soms ben je het overzicht even helemaal kwijt. Daarom neemt onze voedingsdeskundige Rolien Scheepbouwer wekelijks een voedingswaarde onder de loep: hoe gezond zijn koolhydraten en waar zitten koolhydraten in?"

Glycemische Index. Wat is dat?
Aan koolhydraten wordt een Glycemische Index (GI) toegekend. De GI van een koolhydraat zegt iets over de snelheid waarmee deze koolhydraten worden afgebroken en opgenomen in het bloed. Een snelle opname in het bloed betekent een snelle stijging van het bloedsuikergehalte. Om dit bloedsuikergehalte weer te verlagen naar wenselijke niveaus, moet de alvleesklier extra insuline produceren. Op zich zou daar niets mis mee zijn, ware het niet dat de alvleesklier een traag orgaan is en na zo'n "aanstoot" van hoog bloedsuikergehalte te veel insuline produceert. Het gevolg is nu een te sterke daling van het bloedsuikerniveau. Daar heeft het lichaam echter ook een oplossing voor: aanmaak van extra adrenaline dat de lever stimuleert om bloedsuiker aan te maken uit het glycogeen dat in de lever als reserve licht opgeslagen.
Samengevat: door het eten van te veel "snelle"koolhydraten/suikers is het lichaam gedwongen om het stresshormoon "adrenaline"aan te maken, met alle bijbehorende gevolgen."


Een GI beneden de 50 wordt gezien als trage (=goede) koolhydraten. Een GI boven de 50 wordt gezien als snelle (=slechte) koolhydraten. Rob's lijst met GI's


Eet je depressie weg.

"Kan eten je humeur verbeteren? Ja, dat kan omdat er nauwe relaties bestaan tussen ons brein en bepaalde voedingsstoffen. Van de hieronder genoemde 10 stoffen hebben wetenschappers vastgesteld dat ze belangrijk zijn voor een stel lekker functionerende hersenen. Zorg dus dat je boodschappenmandje regelmatig calcium, chroom, foliumzuur, ijzer, magnesium, omega-3 vetzuren, vitamine B6, vitamine B12, vitamine D en zink bevat. The Washington Post biedt hulp door bij de opsomming van deze stofjes ook voorbeelden te geven van algemeen verkrijgbare producten waar ze ruim in aanwezig zijn. "


Gezonde recepten

Gezonde recepten van Jacoline.
"Gezond leven van Jacoline"
"Heerlijke recepten om gezond te eten, puur en zoveel mogelijk biologisch, geen slechte E-nummers, natuurlijke zoetstoffen, regelmatig beperkt in koolhydraten en glutenvrij!"

Gezonde recepten op Barbara EET.
" * zo veel mogelijk biologisch * vrij van slechte E-nummers * meestal glutenvrij * vaak * zuivelvrij * met natuurlijke zoetstoffen"

Suikervrije recepten op suikerwijzer
"SuikerWijzer: Wijzer eten zonder geraffineerde suiker."

Heerlijke recepten zonder suiker, gluten en lactose (in sommige gevallen) van Heleen Quantrill.
"Ik wil je laten zien (en proeven!) dat gezonde, volwaardige voeding lekker, eenvoudig en niet duur hoeft te zijn!"

inhoud

UITGELICHT

Alle mensen zijn ongelijk:

Vraag u niet af
"Wat is gezonde voeding", maar
"Welke voeding is gezond voor mij en wat kan ik beter laten staan."

inhoud
Contact
Copyright © VenG 2012-2024
Disclaimer & Privacy
Aanpassingen vinden voortdurend plaats
Bijgewerkt op 16 januari 2024
Techn. realisatie: B. S. & miracom.nl