× Zoom

Voeding en Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

Wordt ASS ook beïnvloed door voeding?

HIGH LIGHTS:

- ASS moet niet gerangschikt worden onder "gedragsproblemen", maar onder "communicatieve" problemen
- Er zijn een aantal onderzoeken die suggereren dat autisme door voeding kan worden beïnvloed
- Naast voeding opperen onderzoekers ook andere milieufactoren als oorzaak
- Sommige onderzoekers concluderen dat een beperkt aantal kinderen over autisme heen kan groeien


Direct naar paragraaf:

Autisme Spectrum Stoornis algemeen


ASS moet niet gerangschikt worden onder "gedragsproblemen", maar onder "communicatieve" problemen.

"Als eerste moet worden opgemerkt dat", aldus emeritus-hoogleraar prof. Berckelaer, "ASS niet gerangschikt moet worden onder "gedragsproblemen", maar onder "communicatieve" problemen. De mogelijke gedragsproblemen zijn slechts een gevolg van de communicatieve problemen."

Bron: Lezing prof. Berckelaer.


Can you identify signs of autism in a one-year-old?


The Aspergers-ADHD OverlapExorfinen en autisme. Een groep stoffen waar je nog niet veel over hoort.

Exorfinen zijn morfineachtige deeltjes uit gluten, zuivel, soja en spinazie.
Exorfinen hechten zich op de receptoren van het endorfinesysteem R en verstoren daardoor de werking van dopamine, insuline, de stresshormonen en het immuunsysteem.
Exorfinen zijn schadelijke genomeceuticals (natuurlijk voorkomende verbindingen die kunnen de genexpressie kunnen beïnvloeden). Ze verstoren de werking van onze genen en veroorzaken epigenetische (overerfbare veranderingen in genfunctie zonder dat veranderingen in de DNA sequentie optreden) aandoeningen zoals astma, allergieën, diabetes type 1 en 2, dementie, depressie en schizofrenie.
Exorfinen wijzigen de hersenactiviteit.

Recente onderzoeken leggen een verband tussen exorfines en autisme:

The Feingold eNews sept 2012: Proven connection
Karl Reichelt, MD, PhD, werkt al 30 jaar aan de verbanden tussen peptiden zoals gluten, caseïne, gliadin en psychische aandoeningen. Zijn meest recente publicatie toont aan dat exorfines (van eiwitten van gluten, caseïne, etc) worden aangetroffen in de urine van autistische kinderen en dat kinderen met autisme verhoogde niveaus antistoffen hebben tegen gluten, gliadin en caseïne. Deze antistoffen zijn rechtstreeks van invloed op diverse Purkinje cellen in de hersenen. Kinderen met autisme hebben ook een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen, wat leidt tot hogere absorptie van gluten, gliadin en caseïne peptiden. Deze peptiden uit eten (exorfinen) beïnvloeden neurotransmitters (chemische stoffen in de hersenen) zoals dopamine. Dit kan de oorzaak zijn van hun symptomen.
Hij concludeert: "Het zou raadzaam zijn om deze stoffen uit het dieet weg te laten. "


Autisme en schizofrenie: Darmstoornissen Cade R et al.
Fysiologische Neurologie, maart 2000.
Abstract: We onderzochten de hypothese van Dohan dat schizofrenie en autisme bij kinderen te wijten zou zijn aan de absorptie van "exorfinen" in gluten en caseïne.
We vonden dat beide aandoeningen geassocieerd zijn met hyperpolypeptiduria met vergelijkbare peptide patronen als bij Sephadex scheiding: Wanneer materiaal van Sephadex scheiding van urine peptiden door hoge druk vloeistofchromatografie verder wordt gescheiden, worden grote hoeveelheden gliadorphin en beta-casomorphin-7 gevonden.
In immuneglobulin studies bij schizofrenen bleek dat 86% IgA antilichamen had tegen gluten had en 67% caseine. Onder autisten had 30% IgA antilichamen tegen gluten en caseïne. Bij 87% van autistische en 86% van schizofrene patiënten werden hoge gehaltes IgG antilichamen tegen gluten gevonden en er werden ook IgG-antilichamen tegen caseïne gevonden in 90% van autistische en in 93% van schizofrene patiënten.
Bij schizofrene patiënten die werden behandeld met dialyse of een gluten-caseïne vrij dieet, daalde het peptiduria niveau en verminderden de symptomen. Een gluten en caseïne vrij dieet ging binnen 3 maanden gepaard met verbetering van 81% van autistische kinderen.
Onze gegevens ondersteunen de veronderstelling dat schizofrenie en autisme een gevolg zijn van de absorptie van exorfinen gevormd in de darm bij de vertering van gluten en caseïne.
In de conclusie meldt Dr. Cade een onverwacht resultaat: "vier moeders meldden dat aan het begin van een gluten-caseïne vrij dieet hun autistische kinderen vaak grandmal epileptische aanvallen hadden. De frequentie van de aanvallen daalde bij drie patiënten aanzienlijk en verdween bij de vierde helemaal."

Lees ook wat exorfinen zijn.


Dit is al onderzoek nr 3 dat autisme linked aan pesticidegebruik.

Een nieuwe studie versterkt het bewijs dat prenatale blootstelling aan organofosfaten en andere veel toegepaste landbouwbestrijdingsmiddelen bijdragen aan de ontwikkeling van autisme spectrum stoornis (ASS) en vertragingen in de ontwikkeling (DD).

"Dit is eigenlijk de derde studie die het verband laat zien tussen organofosfaten en het risico op autisme," zei hoofdonderzoeker Irva Hertz-Picciotto, PhD, MPH, hoogleraar van de volksgezondheid wetenschappen aan de Universiteit van Californië (UC) Davis MIND Institute, in Sacramento, Californië, in een podcast.

Bron: Medscape Multispecialty 23 juni 2014


Nogmaals aangetoond: "Sommige kinderen kunnen autisme ontgroeien".

Onderzoek Amerikaanse wetenschappers besluiten na een studie bij 34 kinderen en jongvolwassenen dat autisme niet noodzakelijk een levenslange stoornis is: "Sommige kinderen kunnen eruit groeien, en normaal functioneren in het leven", zo staat in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Child Psychology and Psychiatry. De vraag is of de diagnose 'autisme' dan wel terecht was in de eerste plaats, welke rol een eventuele behandeling speelde en of de conclusie opgaat voor elk type autisme. Toch is het niet de eerste studie die dit aantoont: Andrew Zimmerman kwam een tijd geleden tot gelijkaardige conclusies.

Bron: HLN.bed; 17 januari 2013


Foliumzuur verlaagt risico op autisme met 40 procent.

Het slikken van folium­zuur door zwangere vrouwen verlaagt het risico op autisme met 40 procent, meldden Noorse onderzoekers deze week in het Amerikaanse artsentijdschrift JAMA.

De Noren gingen bij ruim 85.000 kinderen, geboren tussen 2002 en 2008, na of er een verband was tussen wel of niet slikken van foliumzuursupplementen en het risico op autismespectrumstoornissen (autisme, syndroom van Asperger, PDD-NOS). In totaal werd bij 270 kinderen (0,32 procent) een autismespectrumstoornis vastgesteld. Van hen hadden er 114 klassiek autisme, 56 het syndroom van Asperger en 100 PDD-NOS. Klassiek autisme werd vastgesteld bij 0,10 procent van de kinderen waarvan de moeder foliumzuur gebruikte en bij 0,21 procent van de kinderen van moeders die geen foliumzuur gebruikten. Dat betekent dat het slikken van foliumzuur door de moeders zorgde voor een 40 procent lager risico op een kind met klassiek autisme. Deze risicoreductie werd alleen bereikt als foliumzuur tussen vier weken voor en acht weken na de bevruchting werd ingenomen.
De onderzoekers keken ook naar een link tussen het gebruik van foliumzuur en het voorkomen van PDD-NOS en Asperger. „Er was geen verband tussen foliumzuur­suppletie en PDD-NOS. De aantallen kinderen met Asperger waren nu nog te klein om er betrouwbare uitspraken over te doen”, aldus hoofdonderzoeker Paul Surén. De onderzoekers keken ook naar een verband tussen het slikken van andere vitamines en visoliecapsules door moeders en het voorkomen van autismespectrum­stoornissen bij hun kinderen. Er kon echter geen verband worden aangetoond. De studie toont geen biologisch mechanisme aan. Surén: „Interessant onderwerp voor een vervolgstudie, evenals een mogelijke link tussen foliumzuur en het voorkomen van epilepsie, ADHD en andere breingerelateerde aandoeningen bij kinderen.” Bekijk hier een video over het onderzoek.

Bron: "Het slikken van folium­zuur door zwangeren verlaagt het risico op autisme met 40 procent, meldden Noorse onderzoekers deze week in het Amerikaanse artsentijdschrift JAMA."> RD.nl; 16 februari 2013.


Mogelijk verband luchtvervuiling en autisme (geen voeding, maar je krijgt het wel binnen).

De studie van de University of Southern California

BAARN - Wetenschappers hebben ontdekt dat in wijken met hogere concentraties luchtvervuiling vaker autisme voorkomt dan in wijken met de schoonste lucht. Dat meldt de Volkskrant.
De studie van de University of Southern California werd maandag gepubliceerd in Archives of General Psychiatry. Uit de studie blijkt dat autisme in wijken met de hoogste concentraties luchtvervuiling drie keer vaker voorkomt dan in wijken met de schoonste lucht.
De onderzoekers vergeleken de blootstelling aan luchtvervuiling van moeders met en zonder kinderen met het vóórkomen van autisme. Voor zowel fijnstof als stikstofdioxide bleek te gelden: hoe hoger de concentratie, hoe groter het risico dat een kind autisme ontwikkelt. Aannemelijk: De resultaten van het onderzoek zijn aannemelijk omdat voor de studie moeders werden gebruikt met een vergelijkbaar inkomen, sociale status en levensstijl. Toch is het volgens Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, te vroeg om te spreken van een definitief bewijs. 'Daarvoor moet de Amerikaanse studie eerst een aantal keer worden herhaald, ook met gegevens van moeders en kinderen op andere plekken in de wereld', aldus Brunekreef in de Volkskrant.
In Nederland kampen zo'n 190.000 mensen met een vorm van autisme. Het aantal diagnoses neemt de laatste jaren snel toe. Deels omdat de criteria zijn verruimd, maar ook omdat de moderne maatschappij een groter beroep doet op de communicatieve vaardigheden.

Bron: Volkskrant; 27 november 2012 Het onderzoek


Voor wie Engels leest kan veel info vinden in de FACTSHEET Autism van de Australische "Food Intolerance Network". Een vereniging met meer dan 4000 families en 9000 leden van het netwerk.

Zie ook bv. dit review.

CONCLUSIONS Feingold Org: Autistic spectrum disorders and ADHD are complicated conditions in which nutritional and environmental factors play major roles. Larger studies are needed to determine optimum multifactorial treatment plans involving nutrition, environmental control,medication, and behavioral/education/speech/physical therapies."

Bron: Feingold Org.

Wetenschappers leggen verband darm-hersenen met autisme: Wetenschappers ontdekken nu dat de hersenen en het lichaam elkaar kunnen beïnvloeden, zegt een onderzoeker van Harvard. UWO (The University of Western Ontario) onderzoekers onderzochten de "darm-hersenen" verbinding nadat vele ouders van autistische kinderen significante verbeteringen rapporteerden van het gedrag van hun autistische kinderen toen zij hun dieet wijzigden, door zuivel- en tarweproducten te elimineren.

Bron: Autisme, voeding en allergieën en De darm, zijn flora en het brein


Hier een voorbeeldje van andere stoffen dan voedingsmiddelen, welke ook onder verdenking staan: PVC linked to autism in (vinyl vloerbedenking) (Engels)


Hier iets over het (SDC) Specifieke Koolhydraten Dieet:
Introductie SDC en Specifieke Koolhydraten Dieet


inhoud
Contact
Copyright © VenG 2012-2024
Disclaimer & Privacy
Aanpassingen vinden voortdurend plaats
Bijgewerkt op 16 januari 2024
Techn. realisatie: B. S. & miracom.nl