× Zoom

Buikgriep of voedselvergiftiging

Wordt je door de hond of door de kat gebeten?

HIGH LIGHTS:

- Bij een voedselvergiftiging maakt een giftige stof in het eten je ziek
- Bij een voedselinfecties maakt een hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen je ziek
- In het geval van voedselvergiftiging zijn het dus de geproduceerde stoffen die je ziek maken en in het geval van voedselinfectie zijn het de organismen zelf die je ziek maken



Wat is buikgriep eigenlijk

Dit onderwerp past niet geheel binnen de definitie van de relatie tussen voeding en gedrag maar raakt daar wel aan: ziek worden van voeding.

Ook over dit onderwerp wordt veel geschreven. Hoewel er verschil is tussen buikgriep en voedselvergiftiging, want dat is er zeker, husselen veel websites de begrippen toch weer wat door elkaar. Het duidelijkst wordt het verschil verwoord door het Voedingscentrum. Omdat zij zich blijkbaar nadrukkelijk bezighouden met voeding, wordt door het VC het begrip buikgriep echter niet gebruikt maar gebruiken zij de term: voedselinfectie. Dat is voor het VC formeel ook juist, want buikgriep kun je ook door andere oorzaken oplopen. Die informatie moet je dan wel weer bij andere websites zien te vinden.

Eerst maar even wat het Voedingscentrum over de verschillende begrippen zegt.
"Bij een voedselvergiftiging maakt een giftige stof in het eten je ziek. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door bacteriën of schimmels. Dit kan gebeuren wanneer je eten verkeerd bewaart, bijvoorbeeld voor langere tijd bij kamertemperatuur. Het verhitten van eten zorgt er wel voor dat ziekmakers doodgaan, maar in veel gevallen maakt dat gifstoffen niet onschadelijk.
Een voorbeeld van "giftstoffen" is het ziek worden van een "slechte" haring. Bacteriën in de haring hebben dan te veel ven het biogeen amin "histamine" aangemaakt en kan men daarvan een histamine vergiftiging krijgen.

"Voedselinfecties worden veroorzaakt door eten met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen. Bij een voedselinfectie komt de bacterie of het virus in de darm terecht. Dit prikkelt of tast de darmwand aan. De bacterie of het virus kan nog enige weken in de ontlasting voorkomen waardoor een slechte hygiëne ook anderen kan besmetten."
Een voorbeeld hiervan is het ziek worden van de salmonella in bv. kip.

In het geval van voedselvergiftiging zijn het dus de geproduceerde stoffen die je ziek maken en in het geval van voedselinfectie zijn het de organismen zelf die je ziek maken. Deze laatste oorzaak zorgt voor de verschijnselen van buikgriep. Om het nog wat ingewikkelder te maken, buikgriep ontstaat door allerlei organismen, welke echter niet per sé van voedsel afkomstig hoeven te zijn. Je kunt ook een besmetting oplopen door aanhoesten of het in aanraking komen met een deurklink waar de ziekteverwekkers op kunnen zitten.
Een voedselvergiftiging (intoxicatie) treedt meestal direct op, bv. binnen enkele uren omdat je lichaam zo snel mogelijk van die toxische stoffen af wil, bij een voedselinfectie duurt het een tijd voordat er zich genoeg micro-organismen gevormd hebben (incubatietijd). Die kan variëren van 'n dag tot meerdere dagen.
Waarom kan het belangrijk zijn te weten of je door de hond of door de kat wordt gebeten?
Wel, vaak is het toch prettig als je een klein beetje kunt in schatten, want meer is het niet, of je lang of kort last zult hebben. Maar belangrijker, of je beter een arts kunt raadplegen of dat je het even kunt aankijken en of het zinvol is om medicatie te gebruiken. Alleen een arts mag die voorschrijven daarom geven we hier ook geen adviezen. Er zijn veel sites waar je op het betreffende onderwerp kunt zoeken en waar wel indicaties worden gegeven.

Los van het feit dat niet alle sites een even duidelijk onderscheid maken kun je op bv. med-info.nl veel medische informatie vinden over dit onderwerp. Weliswaar heeft men het hier over gastro-enteritis en niet over buikgriep maar buikgriep/voedselinfectie is wel vaak een van de veroorzakers van gastro-enteritis zijn. Een beknoptere, minder medische opsomming van mogelijke ziekteverwekkers vind men op gezondheidsnet.nl

inhoud
Contact
Copyright © VenG 2012-2024
Disclaimer & Privacy
Aanpassingen vinden voortdurend plaats
Bijgewerkt op 16 januari 2024
Techn. realisatie: B. S. & miracom.nl